Přibylo kapavky i syfilis. V laboratoři klinické mikrobiologie AGEL v Ostravě-Vítkovicích potvrdili od začátku roku několik nových případů pohlavně přenosných nemocí. Telefonáty s dotazy na diagnostiku možné nákazy zde vyřizují téměř denně. - AGELLAB

Novinky

Přibylo kapavky i syfilis. V laboratoři klinické mikrobiologie AGEL v Ostravě-Vítkovicích potvrdili od začátku roku několik nových případů pohlavně přenosných nemocí. Telefonáty s dotazy na diagnostiku možné nákazy zde vyřizují téměř denně.

Nechráněný sex na dovolené, zdravotní problémy po krátké známosti na festivalu nebo anonymní dotazy, zda původcem zdravotních problémů může být konkrétní sexuální onemocnění. Takovéto dotazy od začátku prázdnin zaznamenávají pracovníci Laboratoře klinické mikrobiologie AGEL v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice téměř každý den.

„Lidé po nás chtějí vyšetření, ptají se, zda mohou přijít rovnou na odběr tak, aby nemuseli ke svému lékaři, zkrátka se buď stydí, nebo se jen chtějí ujistit, zdali se nenakazili“ říká vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie společnosti Laboratoře AGEL a.s., Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA. „Aktuálně máme případy potvrzených infekcí způsobených spirochétou Treponema pallidum, původcem syfilis, objevují se stále nákazy kapavkou, kterou způsobuje jiná bakterie -  Neisseria gonorrhoeae. I možná nákaza virem HIV, zdá se, přestala být pro lidi „strašákem“, nebojí se rizikového sexu a nechrání se, mají dojem, že nemusí, když přece existuje účinná léčba,“ dodává Mgr. Fránková.

V laboratoři klinické mikrobiologie dokáží v jednom kroku metodou RT PCR vyšetřit až 7 patogenů, způsobujících pohlavně přenosná onemocnění. Některá z nich se typickými příznaky hlásí už několika dnech od rizikového styku, některá v horizontu týdnů od nákazy. „Najednou umíme vyšetřit přítomnost DNA původců kapavky, chlamydiových infekcí, urogenitální trichomoniázy, ale i infekcí urogenitálními mykoplazmaty a ureaplazmaty“ jmenuje Mgr. Bílková Fránková. „Výhodou je, že kromě vyšetření stěrů umíme vyšetřit i vzorky moči, některé infekce prokazujeme klasickou kultivací ze stěrů, jiné, například syfilis, průkazem přítomnosti protilátek a antigenů v krvi,“ dodává Mgr. Bílková Fránková. 

K přenosu pohlavní nemoci stačí i jeden nechráněný sex. Na příčkách sexuálně přenosných nemocí vedou chlamydie (Chlamydia trachomatis) a lidské papilomaviry (HPV). Ty dělíme na skupiny nízce rizikových HPV - původců genitálních bradavic a skupiny vysoce rizikových HPV, které jsou asociovány s nádory děložního čípku, ale také například s nádory v oblasti orofaryngu. „Člověk by měl sledovat výtok, bolesti v podbřišku, pálení při močení. A pokud ví, že měl nechráněný sex s náhodnou osobou, měl by se nechat vyšetřit vždy bez výjimky,“ uzavírá vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie společnosti Laboratoře AGEL a.s., Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA.