Laboratoře sítě AGELLAB zachytily v listopadu minulého roku v rámci preventivní akce vyšetření prostaty zdarma více než 70 mužů s rizikem vzniku nádorového onemocnění - AGELLAB

Novinky

Laboratoře sítě AGELLAB zachytily v listopadu minulého roku v rámci preventivní akce vyšetření prostaty zdarma více než 70 mužů s rizikem vzniku nádorového onemocnění

Laboratoře a odběrová místa sítě AGELLAB, předního českého poskytovatele služeb laboratorní medicíny, se loni v listopadu opět připojily k celosvětové kampani Movember, a nabídly mužům nad 45 let věku preventivní vyšetření PSA – prostatického specifického antigenu, zdarma. Akce se zúčastnilo více než 1200 osob, u 6 % z nich byla zachycena riziková hodnota PSA, která znamená nebezpečí rozvoje rakoviny prostaty. Počet pozitivních nálezů se ve srovnání s předchozími lety mírně zvýšil. Nárůst byl pravděpodobně způsoben větším množstvím mužů nad 45 let věku, kteří se preventivní akce zúčastnili.

Nabídka preventivního vyšetření PSA je běžnou součástí portfolia vyšetření, které síť laboratoří AGELLAB nabízí. Důležitost tohoto vyšetření pro prevenci nejrozšířenějšího karcinomu u mužů, rakoviny prostaty, potvrzují dlouhodobě výsledky preventivní akce Movember. „Síť laboratoří AGELLAB se k této preventivní akci Movember připojila již po čtvrté. V roce 2019 navštívilo naše odběrová místa 1 900 mužů, v covidovém roce 2021 bylo zájemců téměř 1 200, obdobných čísel dosáhla účast i v letech 2022 a 2023. V prvních 3 letech jsme odhalili rizikovou hodnotu prostatického specifického antigenu u 5 % pacientů. V roce 2023 množství odhalených rizikových vzorků vrostlo na 6 %, většina z nich se týkala pacientů ve věku nad 60 let. Těmto pacientům bylo doporučeno navštívit specialistu – urologa“, konstatuje Mgr. Ivana Kubalová, vedoucí laboratoře klinické biochemie společnosti Laboratoře AGEL a.s.

Včasné odhalení této závažné nemoci je stěžejní pro úspěšnou léčbu pacienta. Vzhledem k tomu, že rakovina prostaty je nemocí, která dlouhou dobu může probíhat v těle pacienta zcela bezpříznakově, je preventivní vyšetření jednou z možností, jak onemocnění odhalit včas. „Po 50 roku života by si měl každý muž jednou ročně nechat stanovit hodnotu PSA. Pokud se u pacientů v rodinné anamnéze vyskytuje karcinom prostaty, měl by muž u lékaře o toto stanovení požádat ještě dříve“, doplňuje Mgr. Ivana Kubalová.

Novinkou pro rok 2024, kterou připravilo Ministerstvo zdravotnictví ČR ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami, je screeningový pilotní program časného záchytu karcinomu prostaty. Program je určen pro muže ve věku 50–69 let, kteří jsou bez zjevných potíží. Vstup do programu je možný prostřednictvím praktického lékaře nebo urologa. Síť laboratoří AGELLAB tento screeningový program aktivně podpořila informační kampaní u ambulantních lékařů i pacientů. Cílem programu je zvýšit povědomí o této zákeřné nemoci a maximalizovat počet pacientů, u kterých je onkologické onemocnění prostaty diagnostikováno včas.