Testování na opičí neštovice nabízejí i laboratoře sítě AGELLAB - AGELLAB

Novinky

Testování na opičí neštovice nabízejí i laboratoře sítě AGELLAB

Opičí neštovice, jejichž 6 případů potvrdily v uplynulých dnech vybraná zdravotnická zařízení v Česku, testují i odborní pracovníci v laboratořích klinické mikrobiologie společnosti Laboratoře AGEL a.s., která je součástí celorepublikové sítě laboratoří AGELLAB. Principem metody je průkaz přítomnosti DNA viru opičích neštovic v krustách, puchýřcích, krvi či stěru z nosohltanu.

„Testování pomocí metody RT PCR je v zásadě běžného typu, jedná se v podstatě o stejnou metodu, kterou prokazujeme RNA viru SARS CoV 2. A i zde pracujeme s infekčním materiálem, což vyžaduje vysokou obezřetnost při práci. Co se týče časové náročnosti, vyhodnocení vzorku nezabere více, než 3 hodiny,“ říká Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA, vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie Laboratoře AGEL a.s. v Ostravě-Vítkovicích s tím, že funkčnost speciálního diagnostického setu již laboranti otestovali na pozitivním vzorku, který získali pro účely testování ze Státního zdravotního ústavu.

Další vzorky pacientů mohou laboranti sítě laboratoří AGELLAB testovat již nyní, a to v případě, že je k analýze odešle lékař či zdravotnické zařízení. K testování je v závislosti na fázi onemocnění ideální vzorek obsahu puchýřků, krusty, stěr z nosu či úst, nebo vzorek krve. „Kapacitu pro testování máme dostatečnou, takže jsme schopni pokrýt i zvýšenou poptávku,“ říká Mgr. Fránková.

Testování je vhodné zejména pro všechny, kteří mají některé z příznaků, nebo kteří byli v kontaktu s nemocným. Opičí neštovice se obvykle projeví nástupem horečky, malátností, bolestí hlavy a zvětšením lymfatických uzlin, které zhruba po třech dnech doplní vyrážka – typické puchýřky. Původcem opičích neštovic jsou DNA viry, přičemž zdrojem nákazy bývá zvíře či člověk. Přenáší se nejčastěji přímým kontaktem, ale je možný i kapénkami nebo přes infikované předměty. Onemocnění trvá 2 až 4 týdny a léčba probíhá podobně, jako u planých neštovic.