Díky novému přístroji provedou laboratoře AGELLAB denně až čtyřnásobě více testů na SARS-CoV-2 - AGELLAB

Novinky

Díky novému přístroji provedou laboratoře AGELLAB denně až čtyřnásobě více testů na SARS-CoV-2

31. 3. 2020 - Nejvýkonnější v Moravskoslezském kraji a teprve druhý svého druhu pro testování nového typu koronaviru SARS-CoV-2 v České republice je vysokokapacitní přístroj Cobas 6800, který byl dnes doručen do laboratoře AGELLAB v Ostravě – Vítkovicích. Moderní vybavení zde umožní denně vyhodnotit 900 vzorků, což celkovou vyšetřovací kapacitu zdejší laboratoře zvýší až čtyřikrát. Dosud zde analyzovali denně 250 až 300 vzorků.

Dopravce dnes do ostravské laboratoře složil celkem deset pečlivě zabalených krabic s komponenty moderního přístroje Cobas 6800. „Přístroj v naší laboratoři nainstalují servisní technici a aplikační specialisté. Po instalaci bude následovat validace a zaškolení celého personálu.  Vybraní zaměstnanci se ve středu pojedou zaškolit na pracoviště v Praze, kde již s přístrojem pracují. Věřím, že do konce příštího týdne zahájíme ostrý provoz,“ vysvětlila Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA, vedoucí oddělení klinické mikrobiologie AGELLAB v Ostravě – Vítkovicích.

Očekávaná novinka přinese laboratořím společnosti AGEL doslova revoluci v testování. „Plně automatizovaná příprava vzorků znamená zkrácení celého diagnostického procesu. Významným prvkem je rovněž bezpečnost při zpracování klinického materiálu – stroj pracuje v podstatě bezobslužně. Kapacitu navýší i možnost pracovat v průběhu noci,“ doplnila Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA, a upřesnila, že vybavení přišlo na 12 miliónů korun.

O analyzátory tohoto typu je v současnosti s ohledem na epidemiologickou situaci v celém světě enormní zájem. „V České republice bylo více zájemců. Je pro nás velkou ctí, že jsme prošli náročným výběrovým procesem a splnili veškeré parametry určené výrobcem,“ uzavírá Mgr. Hana Bílková Fránková.

Laboratoře klinické mikrobiologie v Ostravě – Vítkovicích byly prvním soukromým subjektem, který na počátku března získal od Státního zdravotního ústavu povolení testovat přítomnost koronaviru. Vlastní testování zde zahájili v pondělí 9. března a od té doby zde odborní pracovníci zpracovali více než 4 tisíce vzorků.