Nové odběrové místo v Ostravě – Vítkovicích vyšetří indikované pacienty i samoplátce - AGELLAB

Novinky

Nové odběrové místo v Ostravě – Vítkovicích vyšetří indikované pacienty i samoplátce

Ostrava, 15. dubna 2020: Další odběrové místo bylo dnes ráno otevřeno v budově bývalé hasičské stanice na Průmyslové ulici v Ostravě – Vítkovicích. Přijíždět zde mohou pacienti, kterým vyšetření přítomnosti nového typu koronaviru indikoval lékař či hygienik a také lidé, kteří mají zájem nechat se otestovat jako samoplátci. Vznik nového odběrového místa je reakcí na neustále rostoucí poptávku po laboratorních vyšetřeních.

„Na stanovišti budou v první fázi prováděny jen stěry z nosohltanu pro laboratorní vyšetření metodou PCR. Pro první dny počítáme s kapacitou okolo 50 odběrů denně. Postupně ji budeme v případě potřeby navyšovat a doplníme služby o odběry kapilární krve pro tzv. rychlotesty. Pacienti, kteří navštíví odběrové místo a zanechají na sebe telefonický kontakt, obdrží výsledek testu SMS zprávou,“ uvedla členka představenstva společnosti AGEL Ing. Miroslava Sumková s tím, že na odběrové místo se mohou obracet také samoplátci, tedy lidé, kterým vyšetření nestanovil lékař ani hygienik, ale sami mají zájem se nechat otestovat za poplatek.

Indikované pacienty bude k odběru objednávat na vybraný čas přímo personál odběrového místa na základě doručeného seznamu z objednávkového systému Moravskoslezského kraje a UZIS. Samoplátci se mohou dostavit bez předchozího objednání. Cena vyšetření je 3000 korun a výsledek dodáme do druhého dne,“ upřesnil obchodní ředitel laboratoří AGELLAB Ing. Tomáš Hájek s tím, že vzorky budou vyšetřovány na moderním vysokokapacitním přístroji Cobas 6800, který byl ve vítkovických laboratořích včera spuštěn do ostrého provozu.

Nové odběrové místo funguje jako drive-through průjezdové stanoviště, obslouženi zde budou pouze lidé přijíždějící v automobilu. Odběry budou probíhat každý všední den od 8.00 do 16.00 hodin a v sobotu od 8.00 do 12.00 hodin.