Testování samoplátců na COVID-19 v OSTRAVĚ - AGELLAB

Novinky

Testování samoplátců na COVID-19 v OSTRAVĚ

15.4.2020 - Díky pořízení nového automatického přístroje COBAS 6800 navyšujeme několikanásobně denní kapacitu vyšetření a můžeme tak nabídnout možnost nechat se otestovat zájemcům - samoplátcům.

Odběr a vyšetření pro samoplátce aktuálně provádíme pouze v Ostravě za cenu 2.900,- Kč. Platit lze pouze platební kartou.

Režim odběrového místa umožňuje bezpečný přístup zájemců tak, aby indikovaní pacienti nepřicházeli do kontaktu se samoplátci. Indikovaní pacienti i samoplátci jsou otestováni přímo ve vozidle, kterým přijeli.

Na odběr je potřeba se předem objednat v Call centru AGELLAB, na telefonním čísle 800 700 701.

Provozní doba pro samoplátce: 

pondělí-pátek 08:00-12:00 hod.
 

Adresa odběrového místa: ulice Průmyslová, Moravská Ostrava, budova Hasičského záchranného sboru ČR.


Jak probíhá testování

  1. Postup:

Pokud jste nebyl(a) vyhodnocen(a) jako indikovaný pacient, a přesto máte o vyšetření zájem, přijeďte vozidlem v provozní době do odběrového místa k testování.

  1. Odběr:

Na odběrovém místě proběhne kontrola identifikace osoby, a to předložením občanského průkazu, platba (platební branou, platební kartou) a následně odběr.

Odebrán bude stěr z nosohltanu, který v laboratoři vyšetřen na přímý průkaz nukleové kyseliny SARS-CoV-2 (RT-PCR).

  1. Výsledek:

V případě negativity dostanete  výsledky testu do druhého dne prostřednictvím SMS zprávy

Informace o pozitivním výsledku Vám bude nejdříve sdělena Krajskou hygienickou stanicí, která Vás bude dále instruovat o následujícím postupu. I nadále dodržujte příslušná mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR a usnesení Vlády ČR.

Výsledek vyšetření na onemocnění COVID-19, které Vám bylo provedeno, se váže k okamžiku, kdy Vám byl proveden odběr vzorku! Při vyšetření byla použita metoda RT-PCR (na průkaz nukleové kyseliny).

Je-li Váš výsledek negativní, ale Váš zdravotní stav se zhoršil, je nezbytné vyšetření zopakovat.


Často kladené dotazy

Proč vyšetřujete samoplátce až s odstupem jednoho měsíce od zavedení testování?

Laboratoře AGEL a.s., které jsou součástí sítě laboratoří AGELLAB, byly první soukromou akreditovanou laboratoří v České republice, která dostala v prvním březnovém týdnu letošního roku povolení testovat SARS-CoV-2 pro pacienty indikované lékařem nebo epidemiologem. Díky tomu, že v současné době provádí v ČR testy již přes 80 dalších laboratoří, a naše laboratoř si nově pořídila velkokapacitní automatický přístroj COBAS 6800, vytvořil se prostor pro vyšetřování zájemců za přímou platbu (samoplátců) bez toho, abychom ohrozili vyšetřování vzorků indikovaných pacientů.

Proč je cena 2.900 Kč?

Tato částka se odvíjí z ceny nákupu kvalitních, značkových setů a z vysokých nákladů spojených s dodržováním kvality a rychlosti testování.

Jak rychle se dozvím výsledek testu?

V případě negativity dostanete výsledky testu do druhého dne prostřednictvím SMS zprávy. Informace o pozitivním výsledku Vám bude  sdělena Krajskou hygienickou stanicí, která Vás bude dále instruovat o následujícím postupu.

Co znamená výsledek negativní a jak dlouho platí?

Výsledek vyšetření se váže k okamžiku, kdy Vám byl proveden odběr vzorku! Neznamená to tedy automaticky, že budete negativní napořád. Pokud se následně dostanete do kontaktu s osobou, která má pozitivní výsledek, anebo se u Vás objeví klinické příznaky respirační infekce, ihned kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře, který bude organizovat další poskytování zdravotní péče ve spolupráci krajskou hygienickou stanicí. I bez příznaků, doporučujeme vyšetření opakovat 10 dnů po prvním testování. 

Jaká je spolehlivost metody RT-PCR na průkaz nukleové kyseliny SARS-CoV-2? 

 V současnosti se jedná o nejspolehlivější metodu vyšetření na onemocnění COVID-19.

Co vše ovlivňuje kvalitu výsledku?

Kvalitu primárně ovlivňuje preanalitická fáze vzorku, tedy kvalitní provedení stěru z nosohltanu s vyloučením jazyka a mandlí, a následná manipulace se vzorkem (media uchovávaná před odběrem při pokojové teplotě, po odběru v chladu při 2 až 8 °C). Před samotným odběrem se nedoporučuje používat přípravky na ústní hygienu (ústní voda, zubní pasta aj.)

Nabízíte možnost provedení testu vzorku zájemce, který si provedl výtěr doma?

Tuto možnost nenabízíme z důvodu velkého rizika nakažení dalších osob při nevhodné manipulaci se vzorkem. Vzorky nelze posílat běžnou přepravní službou!

Lze provést vyšetření anonymně?

Nelze, z důvodu povinného hlášení hygienické službě.

        Lze provést vyšetření u dětí?

Ano, odběr probíhá pouze v přítomnosti zákonného zástupce.


Užitečné odkazy: 

  1. Aktuální informace Ministerstva zdravotnictví. https://koronavirus.mzcr.cz/
  2. Odborné stanovisko Společnosti pro lékařskou mikrobiologii vypracované ve spolupráci s Národní referenční laboratoří SZÚ pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění http://www.szu.cz/uploads/Epidemiologie/Coronavirus/Lab_vysetrovani/Odborne_stanovisko_SLM_NRL_odber_a_RT_PCR.pdf 
  3. Algoritmus telefonické komunikace a další postup u osob, které mají podezření na onemocnění COVID-19 a/nebo se chtějí nechat testovat na přítomnost SARS-CoV-2 či protilátek. https://www.infekce.cz/Covid2019/TelKom200320.pdf
  4. Algoritmus testování COVID-19 na odběrových místech https://www.infekce.cz/Covid2019/AlgTest200320.pdf
  5. Rady a doporučení pro testování https://www.infekce.cz/Covid2019/InfTest200320.pdf 
  6. Onemocnění COVID -19 Doporučení pro praktické lékaře https://www.infekce.cz/Covid2019/DopPL200320.pdf 
  7. Kritéria pro ukončení karanténních opatření u pacientů s laboratorně potvrzeným onemocněním COVID-19 https://www.infekce.cz/Covid2019/Ukonc260320.pdf