Zdravotnické mobilní odběrové týmy si neodpočinou, AGELLAB eviduje enormní poptávku podniků po testování - AGELLAB

Novinky

Zdravotnické mobilní odběrové týmy si neodpočinou, AGELLAB eviduje enormní poptávku podniků po testování

Enormní poptávku velkých i menších podniků z celého Česka po testování svých zaměstnanců na onemocnění covid-19 řeší aktuálně v laboratořích skupiny AGEL. Laboratoře AGELLAB, které loni v březnu jako první soukromý subjekt získaly od Státního zdravotního ústavu povolení testovat vzorky na přítomnost koronaviru, se již od podzimu zaměřují také na služby samoplátcům a firemním zákazníkům.

„Naše obchodní oddělení nyní vyřizuje denně desítky telefonátů s poptávkou podniků z celého Česka, které preferují, aby jim testování zaměstnanců zajistili profesionální zdravotníci. Jedná se o firmy ze všech možných oblastí – od průmyslových podniků, přes školy a vědecká pracoviště až po úřady,“ uvádí předseda představenstva Laboratoří AGEL RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D., a pokračuje: „Firmy žádají tyto služby i přesto, že legislativně mají možnost zvolit si pro své zaměstnance tzv. samo-testování. Navíc, řada zaměstnavatelů chce mít jistotu, že byl odběr proveden skutečně správně.“ 

Další výhodou využití mobilního zdravotnického odběrového týmu je zajištění veškeré administrativy a souvisejících úkonů spojených s testováním. „Pokud antigenní test prokáže u některého zaměstnance pozitivitu, náš tým okamžitě hned na místě provede odběr vzorku pro následné přesnější vyšetření metodou PCR. Vzorek ještě týž den dopravíme do laboratoře a zpracujeme. Rovněž zajistíme veškerou administrativu spojenou s hlášením na krajskou hygienu a zdravotní pojišťovny,“ vysvětluje RNDr. Gucký.

Dobře sehraný odběrový tým AGELLAB odebere přímo v terénu kolem pěti desítek osob za hodinu. „To je pro zaměstnavatele i značná časová úspora. Další možností je totiž poslat zaměstnance do sítě testovacích míst. Zde jsou ale kapacity zpravidla obsazeny na týden dopředu, na vyšetření je nutné testovaného uvolnit a zaměstnavatelé mají rovněž obavy, aby se zaměstnanec při čekání ve frontě ještě nenakazil,“ doplnil Gucký s tím, že společnost AGELLAB od podzimu zpracovala již desetitisíce vzorků firemních zákazníků. 

NEINVAZIVNÍ ANTIGENNÍ TESTOVÁNÍ ZE SLIN

Společnost AGELLAB aktuálně pracuje na další novince v oblasti testování, a to zavedení neinvazivního antigenního testování ze slin. „Jako první na Moravě jsme na konci ledna zavedli pro PCR testování odběry ze slin a veřejnost tuto možnost přivítala s nadšením. Řada pacientů je ochotná na toto vyšetření dojet i ze vzdálenějšího regionu jen proto, aby nemusela podstoupit nepříjemný stěr z nosohltanu. Abychom tuto možnost nabídli také u antigenního testování, které se dosud provádí pouze stěrem z nosohltanu, provedli jsme nejprve interní výzkum tří druhů neinvazivních testů ze slin a vybrali výrobce, kde citlivost antigenního testu byla srovnatelná s výtěrem z nosohltanu. Věřím, že tuto službu budeme moci klientům nabídnout již v polovině března,“ uzavřel předseda představenstva Laboratoří AGEL RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D.

Síť laboratoří AGELLAB má v oboru laboratorní medicíny celorepublikový dosah a nabízí spolupracujícím lékařům a klientům, bez ohledu na místo jejich působení, celou nabídku vyšetření dostupnou ve všech laboratořích patřících do skupiny AGEL.