Novinky

Máte senzitivitu na potraviny? Síť laboratoří AGELLAB nabízí vyšetření specifických IgG protilátek proti 287 potravinám

Senzitivita na potraviny představuje v populaci nejčastější příčinu problémů se zažíváním. Jedná se o reakci imunitního systému na potravinový antigen tvorbou imunoglobulinů typu IgG. Laboratoř AGELLAB nově nabízí vyšetření specifických IgG protilátek proti 287 potravinovým antigenům ze 13 zdrojů multiplexovou metodou na nanočásticích.

Zažívací potíže různého druhu trápí podle posledních průzkumů až 80 % dospělé populace. Převážně se jedná o osoby středního věku, obyvatelé velkých měst a osoby, které jsou ve větší míře vystavené stresovým situacím.

Nejpravděpodobnější příčinou senzitivity na určité potraviny může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin. Reakcí organismu je tvorba specifických protilátek typu IgG, které lze detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve. „Obecně platí, že zažívací, a s tím související další zdravotní potíže, lze výrazně omezit správnou životosprávou a eliminací problémové potraviny z jídelníčku. U senzitivity na potraviny se zdravotní problémy po konzumaci dostavují později, v řádu dnů až týdnů. Řešením je dočasná eliminace problematické potraviny z jídelníčku. Pojem senzitivita na potraviny se často nesprávně zaměňuje za intoleranci, která je, na rozdíl od senzitivity, způsobena deficitem příslušného enzymu v organismu (např. intolerance laktózy, histaminu),“ vysvětluje vedoucí laboratoře klinické imunologie a alergologie RNDr. Andrea Ondrejková a upozorňuje na nejčastější projevy senzitivity, mezi které patří průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání, pocit plnosti nebo migrény a další neurologické problémy či kožní problémy.  

Laboratoře AGELLAB nabízí vyšetření specifických IgG protilátek proti 287 potravinovým antigenům ze 13 zdrojů. V laboratořích tedy testují senzitivitu na potraviny v kategoriích: mléko a vejce, maso, ryby a mořské plody, obiloviny a semena, ořechy, luštěniny, zelenina, ovoce, koření, jedlé houby, káva a čaj nebo nové potraviny, do kterých spadá např. baobab, aloe, aronie, chlorella, tapioka, ženšen nebo chia semínka. V poslední kategorii lze testovat agar, med, chmel, pekařské droždí, třtinový cukr, pivovarské droždí, bezový květ nebo mikrobiální M-transglutamináza (přídatná látka v masných výrobcích).

„Výsledek vyšetření dostane pacient formou komentáře z laboratorního informačního systému. Nedílnou součástí tohoto výsledku je i souhrnná originální zpráva z přístroje, kde je seznam všech sledovaných antigenů potravin s hodnotami protilátek IgG. Ve zprávě dostane pacient doporučení, které potraviny by se měly na určitou dobu eliminovat z jídelníčku. Dobrá zpráva je, že u senzitivity na potraviny je toto omezení většinou dočasné (v řádu měsíců) na rozdíl od celiakie, kde se jedná o celoživotní vyloučení lepku ze stravy,“ popisuje RNDr. Andrea Ondrejková

Z výsledků tohoto vyšetření lze pozorovat, že lidi nejvíce trápí potraviny, které jsou velmi častou a nedílnou součásti našeho jídelníčku.  Nejčastěji se jedná se o vejce (žloutek i bílek), mléko a mléčné výrobky obecně, ale i lepek (tzv. neceliakální nesnášenlivost lepku) a některé druhy ovoce a zeleniny (kiwi, ananas rajče, česnek). Pokud na sobě pozorujete dlouhodobé zažívací potíže, je vhodné navštívit lékaře, který provede klinická vyšetření a vyloučí jiné závažnější onemocnění. V případě zájmu o vyšetření na senzitivitu potravin je vhodná konzultace s lékařem. Vyšetření na senzitivitu potravin se provádí z periferní krve a není hrazeno ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění, pacient si ho musí tedy hradit sám. Více o vyšetření na www.vysetreni.agellab.cz