Pracovníci Laboratoře AGEL a.s. opět po roce otestovali účastníky tábora pro lidi se svalovou muskulární dystrofií (SMA) - AGELLAB

Novinky

Pracovníci Laboratoře AGEL a.s. opět po roce otestovali účastníky tábora pro lidi se svalovou muskulární dystrofií (SMA)

Ve spolupráci s pacientskou organizací SMÁci z. s. i v letošním roce připravili a provedli pracovníci Laboratoře AGEL a.s. se sídlem v Novém Jičíně povinné testování k odhalení onemocnění covid-19 pro mladé lidi a současně jejich asistenty tak, aby se mohli v červenci bez komplikací zúčastnit dvou turnusů svého velmi oblíbeného tábora v Hostětíně u Slavičína na jižní Moravě.

Testování předcházela pečlivá příprava seznamů zájemců z řad účastníků z celé České republiky. „Musela jsem zjistit, kdo z mladých lidí přijede, zda má či nemá očkování, kdy eventuálně prodělali covid-19, zda si zajistí test sami a další informace,“ sdělila paní Daniela Seidlová, sestra z laboratoře AGEL v Kopřivnici, která má sama ve vlastní v péči 14letou vnučku se závažnou diagnózou  zvanou svalová muskulární dystrofie (SMA). „S vyhledáním kontaktů mi pomáhala předsedkyně společnosti SMÁci paní Marie Kočová, rodačka z Frýdku-Místku,” dodává.

„Pro první turnus proběhlo vlastní testování v den státního svátku v pondělí 5. července ve dvou kolech, pro druhý turnus pak v neděli 11. července. Nejprve bylo zapotřebí v dopoledních hodinách otestovat na přítomnost viru všechny zaměstnance a pomocný personál domu Veronica v Hostětíně pomocí soupravy prokazující antigen a při negativním výsledku jsme odebraly následně s časovým odstupem stěr z nosohltanu na stanovení viru pomocí PCR RT metody,“ vysvětlila RNDr. Lenka Kulíšková, garant provozu klinických laboratoří, Laboratoře AGEL a.s.

Podobně probíhalo testování dalších účastníků - mladých lidí, kteří na tábor přijížděli v odpoledních hodinách. Analýzy vzorků v laboratoři v Ostravě potvrdily ve všech případech nepřítomnost viru. Celý program pro lidi se SMA tak mohl proběhnout v příjemné atmosféře, bez karantény a omezení. Vyšlo i počasí a dobrá nálada se linula celým pobytem v obou týdnech. „Možná, že příští rok již testování nebude potřeba. Naše laboratoře budou ovšem připraveny pomoci organizaci SMÁci i nadále,” sdělil RNDr. Tomáš Gucký, předseda představenstva, Laboratoře AGEL a.s..