Práce v laboratořích se nezastaví ani o Vánocích. Na novou variantu viru jsou v AGELLAB připraveni - AGELLAB

Novinky

Práce v laboratořích se nezastaví ani o Vánocích. Na novou variantu viru jsou v AGELLAB připraveni

„S covidem nás čeká ještě dlouhá cesta. Jak se dále bude epidemie vyvíjet, je však na odpovědnosti každého z nás. Musíme být připraveni na změnu,“ říká Hana Bílková-Fránková, vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGEL v Ostravě. Její tým se nezastaví ani o Vánocích.

Tým mikrobiologů společnosti Laboratoře AGEL v Ostravě-Vítkovicích čekají už druhé Vánoce, které stráví převážně v práci. Provoz zde totiž nikdy nekončí. S ohledem na progresivní šíření nové varianty Omicron musí být nyní laboratoř připravena i na velmi vysoký počet vzorků. „Všechny mikrobiologické laboratoře musí držet služby o víkendech a vždy v průběhu svátků. Nemocnice posílají vzorky svých pacientů průběžně, běží mikrobiologické kultivace, nezastaví se ani konzultace k terapii antibiotiky,“ jmenuje objem práce Mgr. Hana Bílková-Fránková, vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGEL v Ostravě.

Co se nové varianty viru týká, všechny vzorky, pocházející od pacientů s cestovatelskou anamnézou jdou nyní automaticky na další vyšetření. „Omicron se prokazatelně velmi rychle šíří. Již v rutinní diagnostice umíme odhalit podezřelé vzorky, které pak pošleme k osekvenování. A také diagnostika pro diskriminační PCR, která detekuje různé typy mutací, je momentálně zlepšována a zpřesňována. Pozornost cílíme zejména na importy ze zahraničí. Ty jsou k sekvenaci* zasílány vždy,“ upřesňuje Mgr. Bílková-Fránková.

Nejsou to však jen vzorky onemocnění covid, které zdejší laboratoř vyšetřuje. Infekční nemoci se nevyhýbají ani Vánocům. „Covid ovšem nejspíš stejně jako v loňském roce bude hrát prim. V loňském roce pro nás znamenal obrovskou zátěž. Také díky tomu, že některé laboratoře provoz o Vánocích zrušily,“ popisuje Mgr. Bílková-Fránková.

Laboratoř klinické mikrobiologie Laboratoře AGEL v Ostravě-Vítkovicích byla v loňském roce první soukromou laboratoří, která začala testovat přítomnost nového typu koronaviru. Na začátku pandemie na jaře 2020 tak zásadním způsobem pomohla Moravskoslezskému kraji zvládat nároky na masivní testování a svážely se tam vzorky i z velmi vzdálených regionů. Jako první zde také testovali přítomnosti RNA viru ve slinách. „Záhy byly do laboratoře AGELLAB zasílány vzorky nejen z Moravskoslezského kraje, ale i z celé Moravy a části Čech. Všechny laboratoře v republice tehdy byly přehlcené. Nechtěli jsme jen nečinně přihlížet, proto se vedení laboratoří i celé společnosti AGEL rozhodlo v první vlně covidu investovat do moderního vysokokapacitního přístroje Cobas 6800,“ upřesňuje Hana Bílková-Fránková s tím, že o analyzátory tohoto typu byl globálně enormní zájem. Situace se však vyvíjí a aktuálně pracujeme s diagnostikou Diana Biotechnologies, která právě jako první vyvinula diagnostiku také ze slin.

Během letošního roku však nepoklesl ani počet vyšetření ostatních onemocnění. „Zaznamenáváme více komplikovaných bakteriálních onemocnění, obtížně terapeuticky zvladatelných. S tím narostl i počet konzultací k terapii antibiotiky. Stejně jako v předchozích letech jsme zaznamenali další nárůst případů klíšťové encefalitidy nebo lymeské borreliózy. Ale je toho mnohem více. Našim cílem je poskytnout lékařům výsledky co nejdříve a co nejpřesněji. Proto také skládáme k jednotlivým diagnózám mozaiku vyšetřovacích metod. A ráda bych zmínila, že při tomto pracovním vypětí jsme na konci roku úspěšně zvládli proces reakreditace laboratoře. Děkuji celému týmu za jejich práci, nasazení,

za to, že je práce baví. Vždy je to o týmu a toho si cením“, uzavírá Mgr. Hana Bílková-Fránková, vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGEL v Ostravě.

*sekvenace/sekvenování neboli Celogenomová sekvenace je důležitá pro sledování změn genomu viru. Některé změny mohou například vést ke zlepšení schopnosti viru se v populaci nebo těle šířit se, nebo mohou vést ke snížené účinnosti ochranných protilátek. Ne každá změna však musí být pro virus prospěšná.