Síť laboratoří AGELLAB nabízí alergikům test specifického IgE proti alergenům ze 160 zdrojů v jediném vyšetření - AGELLAB

Novinky

Síť laboratoří AGELLAB nabízí alergikům test specifického IgE proti alergenům ze 160 zdrojů v jediném vyšetření

Alergiemi podle statistik trpí až 2,5 milionu Čechů. Nejčastěji jde o alergie na pyly, roztoče, plísně, zvířata či potraviny. Zjistit přesný alergenový zdroj, který způsobuje potíže, je přitom dnes již snadné. Například v laboratořích sítě AGELLAB si mohou zájemci s podezřením na alergii nechat prověřit 280 alergenů ze 160 alergenových zdrojů během jediného vyšetření, což ocení zejména děti. Zdravotníci navíc dovedou nejen odhalit druh alergie, ale umí určit i její intenzitu a závažnost klinických projevů.

„Rychlá multiplexová diagnostika ALEX umožňuje z jediného vzorku krve stanovit specifické IgE protilátky proti 280 alergenům ze 160 zdrojů. Jedná se o širokou paletu inhalačních a potravinových alergenů i alergenů hmyzího jedu (včela, vosa a podobně). Pomocí metody ALEX navíc rozlišíme primární alergie od zkřížených reakcí (typická je třeba zkřížená reakce mezi břízou a jablkem) a pomocí molekulárních alergenů jsme schopni odhadnout i intenzitu alergických reakcí od méně škodlivé rýmy a zarudnutí, až k život ohrožující anafylaktické reakci,“ vysvětluje RNDr. Andrea Ondrejková, vedoucí laboratoře klinické imunologie a alergologie, Laboratoře AGEL a.s.

Dalším plusem vyšetření ALEX je pak i nižší cena tohoto vyšetření v porovnání se situací, kdy by se specifické protilátky proti jednotlivým alergenům stanovovaly pokaždé zvlášť. Cena vyšetření pro samoplátce je 7260 korun, pokud je ale indikováno lékařem, je hrazeno z běžného zdravotního pojištění. Absolvovat ho přitom mohou jak dospělí, tak i děti.

Nejčastěji zdravotníci pomocí tohoto vyšetření odhalují alergie inhalační. „Z inhalačních alergenů jsou na jaře zastoupeny především pyly trav (bojínek, jílek), pyly stromů (bříza, líska, jasan), na konci léta a na podzim se jedná hlavně o agresivní pyly bylin (ambrozie, pelyněk),“ prozrazuje RNDr. Ondrejková s tím, že stranou ale nezůstává ani období vegetačního klidu - zima, kdy pacienty trápí alergie na roztoče, plísně, i alergeny domácích mazlíčků.

Konkrétní diagnostika alergie je přitom stěžejní zejména u alergií na hmyz, u kterých bývají i nejdramatičtější reakce organismu. „Pokud je pacient s alergií na hmyz obeznámen, může se cíleně chránit a mít po ruce i léky zabraňující možné anafylaktické reakci,“ vysvětluje RNDr. Andrea Ondrejková. Ať už je ale pomocí laboratorního vyšetření odhalena jakákoliv alergie, je vždy vhodné svěřit léčbu do rukou odborníků.

„Léčba alergických onemocnění patří do rukou alergologa. Zahrnuje medikamentózní léčbu antihistaminiky či kortikosteroidy, v případě potravinové alergie je důležité zcela eliminovat problematické potraviny z jídelníčku. Mezi nejzávažnější alergie patří reakce na jed hmyzu, kdy je důležité, aby měl pacient neustále při sobě léky zabraňující možné anafylaktické reakci po bodnutí hmyzem. Mezi nejnovější metody léčby alergií pak patří specifická alergenová imunoterapie, což je léčba přímo ‚problematickým alergenem‘, která se podává injekčně anebo perorálně a je cíleně zaměřena přímo na kauzální skupinu alergenů,“ dodává RNDr. Ondrejková.

Zájemci o vyšetření alergií multiplexovou metodou ALEX se mohou hlásit v síti laboratoří AGELLAB pomocí online formuláře na adrese https://vysetreni.agellab.cz/alergie/, nebo telefonicky na čísle 800 700 701.