Od pasu dolů. Odborná konference Laboratoří AGEL upozorní na onemocnění spojená se sexuálními aktivitami - AGELLAB

Novinky

Od pasu dolů. Odborná konference Laboratoří AGEL upozorní na onemocnění spojená se sexuálními aktivitami

Období letních měsíců a prázdnin se nezadržitelně blíží. Kromě slunce, dovolených a dlouhých letních večerů přináší také celou řadu zdravotních rizik, na které je potřeba pamatovat. Mezi ně jistě patří onemocnění spojená se sexuálními aktivitami. Tématikou zdravotních rizik nejen v průběhu letních měsíců se bude zabývat 5. května jednodenní konference Od pasu dolů III, která naváže na „předkovidovou“ tradici odborných setkání pořádaných Laboratořemi AGEL a.s. Bude zaměřena na sexualitu, sexuálně přenosná onemocnění, nahlédneme také v této oblasti pod „pokličku“ humánní genetiky a zamyslíme se nad fakty a mýty o vitamínu D.

„Akce, která je určena především pro odbornou zdravotnickou veřejnost je zcela zdarma a koná od 15:00 v přednáškovém sále Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Srdečně zváni jsou lékaři, sestry, studenti, pracovníci laboratoří i hygienických stanic,” říká Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA, vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie společnosti Laboratoře AGEL a.s.

Infekce lidským papilomavirem (HPV) je virová infekce, která se přenáší zejména sexuální cestou prostřednictvím přímého kontaktu s nakaženou osobou. Je to celosvětově nejrozšířenější sexuálně přenosná infekce. Existuje více než 100 typů virů HPV. Tzv. HR HPV „vysoce rizikové“, jsou asociovány s nádorovým onemocněním, jako je rakovina děložního čípku u žen, která je po rakovině prsu druhým nejčastějším nádorovým onemocněním postihujícím ženy. HR HPV jsou také příčinou dalších nádorových onemocnění, např. v oblasti orofaryngu nebo anu. Přenosu HPV infekce však lze účinně předcházet očkováním, které v České republice probíhá již 25 let a provádí se nejčastěji ve věku 9 až 14 let. Méně se ví o tzv. LR HPV „nízce rizikové“, které jsou původci nepříjemných a vysoce stresujících genitálních bradavic. I o tom se budeme moci pobavit.

Dalším tématem k diskuzi budou sexuálně přenosná onemocnění, jakými jsou syfilis, kapavka, chlamydiová infekce, trichomoniáza, genitální herpes (HSV), infekce HIV, ale také infekce způsobené mykoplazmaty či ureplazmaty. Pohlavní choroby, kromě toho, že mohou velmi znepříjemnit život, mohou např. způsobovat neplodnost, zdravotní komplikace novorozenců a v případě HIV až předčasnou smrt. Nezbytná je proto informovanost a prevence. „I jeden nechráněný sex stačí,” dodává Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA.

Ze sexuálně přenosnými onemocněními souvisí také vulvovaginitidy neboli záněty vulvy a pochvy. Příčinou vulvovaginitid je narušení rovnováhy ekosystému poševního prostředí. Původcem potíží mohou být bakterie, viry, kvasinky nebo také paraziti. „Záněty se v některých případech mohou opakovaně vracet a někdy bývají chronické, proto je důležité vyhledat lékařskou pomoc, aby mohla být nemoc diagnostikována“, upozorňuje MUDr. Ivana Lukáčová, primářka gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Na čtvrteční konferenci vystoupí také přední český gynekolog, porodník a sexuolog Doc. MUDr. Zlatko Pastor, Ph.D. z Gynekologicko -porodnické kliniky UK 2.LF a FN Motol Praha. Tématem jeho příspěvku bude transsexualita. Velice zajímavé budou příspěvky i zkušených předních genetiků – Ing. Arpád Bóday, zástupce vedoucího laboratoře molekulární biologie společnosti Laboratoře AGEL, osvětlí, co je to hypogonadismus a jak jej lze, v případě genetické vazby, diagnostikovat. A s létem také souvisí příjem pro nás nezbytného vitamínu D. Mgr. Spiros Tavandzis, vedoucí laboratoře molekulární biologie v Laboratořích AGEL, představí mýty a fakta o vitamínu D.