Naprostá většina vzorků je v Laboratoři klinické mikrobiologie AGELLAB v Ostravě-Vítkovicích aktuálně pozitivní na chřipku typu A - AGELLAB

Novinky

Naprostá většina vzorků je v Laboratoři klinické mikrobiologie AGELLAB v Ostravě-Vítkovicích aktuálně pozitivní na chřipku typu A

Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvyšším počtem výskytu respiračních onemocnění. Laboratoře jsou zavaleny vzorky prokazujícími další vzestup nemocných chřipkou. Průběhy nemocí jsou komplikovanější, lékaři proto apelují na dodržování hygienických zásad.

Jen pár dní nového roku potvrdilo předpovědi epidemiologů o síle chřipky. Již nyní je 90 % z desítek denně vyšetřených vzorků Laboratoře klinické mikrobiologie AGELLAB v Ostravě-Vítkovicích pozitivních na chřipku typu A.

„Máme potvrzeno od praktiků, že průběhy chřipek jsou letos komplikovanější, a to se týká všech věkových skupin, nejen seniorů a dětí. Navíc se objevují případy kombinovaných infekcí, léčba pak trvá déle, než je obvyklé – zkrátka, člověk se z „toho“ nemůže dostat,“ říká vedoucí Laboratoře klinické mikrobiologie AGELLAB v Ostravě-Vítkovicích Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA, a dodává, že nejčastěji je detekován jako původce onemocnění virus chřipky A (H3, H1pdm2009), následuje jej RSV (respirační syncyciální virus), virus chřipky B a SARS CoV 2.

Podle odborníků se na současném vzestupu podepsala dvouletá covidová situace, kdy virus SARS-CoV tyto viry vytlačil. Momentálně je však i jeho nejnovější podtyp SARS-CoV-2 je označován jako XBB.1.5 celosvětově na vzestupu. „Aktuálně v ČR převažují varianty omikronu BF.7.x, varianty BA.5 a BQ.1.x. Varianta s vysokým potenciálem šíření X BB.I.5 byla prozatím detekována zejména na severoamerickém kontinentu. Vzorky je možno ve specializovaných laboratořích celogenomově osekvenovat. Aktuálně to platí hlavně pro pozitivní cestovatele z Číny, i když tam prozatím nebyla znepokojivá varianta nalezena,“ dodává Hana Bílková Fránková.

S ohledem k epidemiologické situaci zavedla zařízení v rámci zdravotnické sítě AGEL povinnost nosit ochranu dýchacích cest při návštěvě hospitalizovaných pacientů a při návštěvě ambulancí. Plošný zákaz návštěv není v tuto chvíli vyhlášen v žádné z nemocnic, ale týká se pouze vybraných oddělení – v Moravskoslezském kraji se jedná o Léčebné a rehabilitační pracoviště ve Vítkově, v Olomouckém kraji o internu a LDN šternberské nemocnice a infekční a neurologické oddělení prostějovské nemocnice.

Doporučení odborníků k ochraně před nákazou respiračním onemocněním zůstávají neměnná. „Vyhnout se prostředí s vysokým počtem lidí, důsledné umývání rukou a dodržování respirační hygieny, jako jsou třeba roušky a větrání v místnostech, kde se zdržujeme. A v případě respiračního onemocnění zůstat raději doma. Pro příští sezónu nezapomenout se znovu naočkovat proti chřipce,“ uzavírá vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGELLAB v Ostravě-Vítkovicích Hana Bílková Fránková.