Mikrobiologické vyšetření Bordetella pertussis (černý kašel) - AGELLAB

Novinky

Mikrobiologické vyšetření Bordetella pertussis (černý kašel)

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový. Inkubační doba černého kašle je 6-21 dní. Jak již informovala mnohá česká média, v České republice je v současnosti zaznamenán nárůst výskytu onemocnění černým kašlem (nejvíce u dětí od 12 do 18 let, ale zaznamenáno bylo i 16 případů u dětí mladších 1 roku). Od začátku letošního roku 3. března bylo potvrzeno 1666 případů a dle predikcí Státního zdravotního ústavu by za letošní rok mohl počet nakažených vystoupat až ke 4 000. Z tohoto důvodu se síť laboratoří AGELLAB rozhodla rozšířit nabídku mikrobiologických vyšetření, která umí černý kašel odhalit.

V současné době nabízí síť laboratoří AGELLAB následující vyšetření, která jsou orientována na identifikaci bakterie Bordetella pertussis (černý kašel):

Vyšetření orientovaná na zjištění protilátek proti černému kašli:

  • Bordetella pertussis (černý kašel) BLOT
  • Bordetella pertussis (černý kašel) ELISA
  • Bordetella pertussis IgG (černý kašel)

Vyšetření orientovaná na zjistění akutní fáze infekce bakterií Bordetella pertussis (černý kašel):

  • PCR - Bordetella pertussis (černý kašel) - STĚR NOSOHLTAN

Vyšetření PCR je v naší nabídce novinkou, jeho cena je 1000 Kč a objednat se na něj může jak zájemce s žádankou od lékaře, tak i samoplátce. V obou případech stačí navštívit jakékoliv odběrové místo sítě laboratoří AGELLAB a požádat o vyšetření PCR na odhalení černého kašle. Seznam našich odběrových míst najdete zde: https://www.agellab.cz/verejnost/odberova-mista.

Pokud jste v minulosti podstoupili očkování proti černému kašli a chcete vědět, zda váš organismus je proti infekci stále chráněn, doporučujeme podstoupit vyšetření Bordetella pertussis IgG (černý kašel). Výsledky tohoto vyšetření umí odpovědět na otázku, zda má vaše tělo dostatek protilátek proti tomuto nepříjemnému respiračnímu onemocnění. Cena vyšetření je 500 Kč o opět jej můžete podstoupit na jakémkoliv odběrovém místě sítě laboratoří AGELLAB.