Každý třináctý vzorek, který v letošním roce testovali odborníci v Laboratořích AGEL, byl pozitivní na černý kašel - AGELLAB

Novinky

Každý třináctý vzorek, který v letošním roce testovali odborníci v Laboratořích AGEL, byl pozitivní na černý kašel

Od začátku roku 2024 otestovaly Laboratoře AGEL na přítomnost původce černého kašle 2 048 pacientů, 157 z nich bylo pozitivních. Výrazný nárůst pozitivních testů přitom odborníci Laboratoří AGEL detekovali v březnu tohoto roku, kdy míra pozitivních vzorků dosáhla téměř 10 %. Nejvíce pozitivit zaznamenaly testy u starších dětí, adolescentů a dospělých.

Testy na přítomnost patogenu Bordetella pertusis jsou součástí standardní nabídky mikrobiologických vyšetření Laboratoří AGEL. Bordetella pertusis je striktně lidský patogen způsobující závažné respirační onemocnění pertuse (černý kašel) prezentující se:

  • záchvaty kašle končící zajíknutím, zvracením
  • stavy zhoršující se v noci
  • u očkovaných s mírnějšími příznaky 

Vyšetření může podstoupit jak zájemce, který přichází od svého lékaře se žádankou, tak i samoplátce.

Aby byl výsledek vyšetření maximálně průkazný, je vhodné test podstoupit co nejdříve, ideálně během prvních 2 týdnů kašle, kdy jsou v nosohltanu přítomny životaschopné bakterie. Důležité je test absolvovat před zahájením antibiotické léčby.

K vyšetření by se měl pacient dostavit ráno, nalačno nebo 2 až 3 hodiny po jídle a pití, před ústní hygienou. Doporučujeme před odběrem nekouřit.

V případě, že vás trápí specifické příznaky černého kašle a rozhodnete se postoupit test na přítomnost patogenu Bordetella pertusis jako samoplátce, nemusíte se v síti laboratoří AGELLAB objednávat předem. Stačí, když navštívíte jakékoliv odběrové místo AGELLAB v jeho provozní době a požádáte o příslušné vyšetření. Cena přesného PCR testu je 1 000 Kč.

Seznam našich odběrových míst najdete zde: https://www.agellab.cz/verejnost/odberova-mista